dimecres, 3 de febrer del 2016

No tenia jo prou amb un bloc...


No tenia jo prou amb un bloc, així que me n’obro un altre. Ja adverteixo que el nou tindrà menys actualitzacions.

Per què un nou bloc i no incloure la temàtica d’aquest en l’altre? Doncs perquè Fulles Dansaires és de manga, coses relacionades i miscel·lània. I no volia que el contingut que ocuparà aquest bloc passés a formar part de la “miscel·lània” de l’altre. Vull que ostenti el seu propi espai.

Deixem-nos de prolegòmens: de què tractarà aquest bloc? Doncs, bàsicament, de llibres bonics (i altres publicacions) que normalment (però no sempre) compliran els següents requisits:
1) Bellament il·lustrats.
2) En català, ja sigui perquè estan originalment escrits en aquesta llengua (la majoria) o perquè són una traducció (la minoria).
3) Amb dècades a les seves esquenes.

Per què em decideixo a fer un bloc que abraci aquesta temàtica? Doncs primer perquè m’agrada. Segon, perquè a internet no hi ha pràcticament informació sobre llibres bellament il·lustrats (normalment infantils, quina casualitat!), amb dècades a les seves esquenes i en català. Sobretot si la llengua original de publicació és el català o una llengua poc forta. Així doncs, trobo que aquesta és una bona manera de reivindicar la llengua catalana i la cultura en català, així com tot un seguit d’autors oblidats pel públic general i que no s’ensenyen a l’escola per... vés a saber tu què. Sospito perquè, en part, el sistema s’entesta amb la literatura feixuga... i tendeix a menysprear la infantil. També perquè la literatura catalana no té gaire rellevància a nivell global i, en el camp dels llibres del darrer segle – segle i mig, tret dels clàssics que més o menys a tots ens sonen (Mercè Rodoreda, Manuel de Pedrolo, Carme Riera, Carles Riba, etc), la resta és pràcticament com si no existissin ni haguessin existit mai. Cada cop que descobreixo un escriptor que m’agrada i que és més o menys recent, però amb una important trajectòria, m’indigno molt que no me n’hagin parlat mai a l’escola ni a l’institut. I m’emprenyo encara més si es tracta d’algú viu. Ja no parlem de dibuixants, els quals encara surten més mal parats de tot plegat. Pensa ràpidament algun dibuixant català amb una trajectòria de decàdes i destacada que no sigui la Pilarín Bayés. Costa, oi que sí?

Aquest, doncs, serà un bloc per deixar constància de part de la cultura catalana cruelment oblidada i per compartir belles il·lustracions i bells textos.